Seuraava pysäkki Helsinki- retkellä oli Kiasmaan katsomaan Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulu -näytteyä.
Tottelemattomuuskoulu on koulu näyttelyssä, mutta myös metafora koko näyttelylle, joka on katsaus Leinosen tähänastiseen tuotantoon. Leinonen haluaa herättää kuluttajan kriittiseen ajatteluun. Teoksissa on käytetty monia tunnettuja massa- ja populaarikulttuurin hahmoja ja Leinonen tekee populaarikulttuurista pilkkaa sen omilla keinoilla.
Yhden huoneen täyttävät tuttujen brändien hautakivet.
Yhdessä teoksessä nähdään McDonalds- pikaruokaketjun tunnettu hahmo Ronald McDonald mestattuna. Teos perustuu Leinosen sekä neljän muun tempaukseen vuonna 2011, jossa he varastivat Ronald McDonald- muovipatsaan ja vaatuvat YouTube-videolla pikaruokaketjua vastaamaan kysymyksiin, jotka koskivat ruoan alkuperää. Kysymyksiin ei vastattu, joten kopio Ronald- nukesta mestattiin näytösteloituksessa.
Ronald McDonald esiintyy myös monissa muissa Leinosen teoksissa. |
Tottelemattomuuskoulu |
Tottelemattomuuskoulussa opetetaan tottelemattomuuden aakkoset. Luokkahuoneessa pyörii videoita, joissa nähdään tunnettuja suomalaisia ja kansainvälisiä mielipidevaikuttajia ja aktivisteja. Opettajina nähdään muun muassa Docventuresista tutut Riku Rantala ja Tuomas "Tunna" Milonoff sekä räppäri Karri "paleface" Miettinen. He antavat videoissa esimerkkejä siitä, miten maailmaa voi muuttaa tekemällä toisin kuin mitä kouluissa yleensä opetetaan. Erityisesti kouluun halutaan vieraiksi lapsia ja nuoria. Leinonen toivoo yhteiskuntaan uusia vaikuttamisen keinoja ja hän tietääkin kuinka esimerkiksi sosiaalista mediaa pystyy käyttämään vaikuttamisen välineenä.
Tietä käyden tien on vanki
Leinonen käyttää tuttujen brändien logoja teoksissaan. Tietä käyden on tien vanki -teoksessa näkyy tutuista suomalaisista yrityksistä tunnistettavia logoja. Teoksissa käytetyt logot ovat tuttuja jokapäiväisestä elämästä ja niitä on käytetty kekseliäästi teoksissa.
Made in China
Eräässä teoksessa nähdään monia tuttuja brändihahmoja. Teoksen nimi on Made in China, koska se on tuotettu Leinosen tilauksesta halpatuotantona Kiinalaisessa maalaustehtaassa käsityönä.
|
Promises Are Like Stars |
Suomalaisille tuttu Elovena -hahmo kuvattuna erilaisissa tilanteissa. |
Leinosen näyttely on mielenkiintoinen ja teoksia on helppo lähestyä. Erityisesti teokset, joissa on käytetty tuttujen brändien logoja ovat kekseliäitä ja humoristisia, vaikka niiden takana onkin syvällinen sanoma. Leinonen tuo hienosti esiin asiat, joiden tulisi muuttua. Teokset on hyvä tapa saada huomiota herkemmillekkin aiheille, joista usein vaietaan.
Jani Leinosen "Tottelemattomuuskoulu" Kiasmassa 31.1.2016 asti.
hieno postaus ! Mielenkiintoisia taideteoksia. :)
VastaaPoistaKiva postaus ja Kiasman näyttely vaikutti kiinnostavalta! :)
VastaaPoistaHienoja kuvia :)
VastaaPoistaKiva postaus, hyvä että on paljon kuvia:)
VastaaPoista