30. lokakuuta 2015

HELSINKI -RETKI: Kiasma ja Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulu

Seuraava pysäkki Helsinki- retkellä oli Kiasmaan katsomaan Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulu -näytteyä. 


Tottelemattomuuskoulu on koulu näyttelyssä, mutta myös metafora koko näyttelylle, joka on katsaus Leinosen tähänastiseen tuotantoon. Leinonen haluaa herättää kuluttajan kriittiseen ajatteluun. Teoksissa on käytetty monia tunnettuja massa- ja populaarikulttuurin hahmoja ja Leinonen tekee populaarikulttuurista pilkkaa sen omilla keinoilla. 

Yhden huoneen täyttävät tuttujen brändien hautakivet.


Yhdessä teoksessä nähdään McDonalds- pikaruokaketjun tunnettu hahmo Ronald McDonald mestattuna. Teos perustuu Leinosen sekä neljän muun tempaukseen vuonna 2011, jossa he varastivat Ronald McDonald- muovipatsaan ja vaatuvat YouTube-videolla pikaruokaketjua vastaamaan kysymyksiin, jotka koskivat ruoan alkuperää. Kysymyksiin ei vastattu, joten kopio Ronald- nukesta mestattiin näytösteloituksessa.

Ronald McDonald esiintyy myös monissa muissa Leinosen teoksissa.


Tottelemattomuuskoulu
Tottelemattomuuskoulussa opetetaan tottelemattomuuden aakkoset. Luokkahuoneessa pyörii videoita, joissa nähdään tunnettuja suomalaisia ja kansainvälisiä mielipidevaikuttajia ja aktivisteja. Opettajina nähdään muun muassa Docventuresista tutut Riku Rantala ja Tuomas "Tunna" Milonoff sekä räppäri Karri "paleface" Miettinen. He antavat videoissa esimerkkejä siitä, miten maailmaa voi muuttaa tekemällä toisin kuin mitä kouluissa yleensä opetetaan. Erityisesti kouluun halutaan vieraiksi lapsia ja nuoria. Leinonen toivoo yhteiskuntaan uusia vaikuttamisen keinoja ja hän tietääkin kuinka esimerkiksi sosiaalista mediaa pystyy käyttämään vaikuttamisen välineenä.

Hunger King

Hunger King -teos sai alkunsa, kun Leinonen pystytti pop-up-pikaruokaravintolan Unkarin pääkaupunkiin Budapestiin. Teos kritisoi Unkarissa voimaantullutta lakia, joka käytännössä kielsi kodittomuuden. Hunger Kingin edessä jonottaneet saivat palkaksi Unkarin minimipalkan päivän työstä hampurilaispakkauksessa. Tempaus sai paljon huomiota paikallisesti ja kansainvälisesti. 

Tietä käyden tien on vanki

Leinonen käyttää tuttujen brändien logoja teoksissaan. Tietä käyden on tien vanki -teoksessa näkyy tutuista suomalaisista yrityksistä tunnistettavia logoja. Teoksissa käytetyt logot ovat tuttuja jokapäiväisestä elämästä ja niitä on käytetty kekseliäästi teoksissa. 


Made in China

Eräässä teoksessa nähdään monia tuttuja brändihahmoja. Teoksen nimi on Made in China, koska se on tuotettu Leinosen tilauksesta halpatuotantona Kiinalaisessa maalaustehtaassa käsityönä. 


Promises Are Like Stars

Anything Helps

Yksi Leinosen koskettavimmista teoksista on Anything Helps, joka koostuu erilaisista kylteistä, joita Leinonen on ostanut kerjäläisiltä ympäri maailmaa ja kehystänyt kultakehyksin. Jokaisen kyltin alla lukee mistä kaupungista kyltti on peräisin. 




Suomalaisille tuttu Elovena -hahmo kuvattuna erilaisissa tilanteissa.

Thank You / Seven Deadly Sins/ Choice is yours

Thank You -teoksessa Kellog'sin tuotepakkauksissa esiintyvät hahmot on muokattu edustamaan ihmisryhmiä, jotka ovat kohdanneet elämänsä aikana syrjintää ja nimittelyä. Teoksessa Seven Deadly Sins Leinonen on esittänyt Mahatma Gandhin seitsemän kuolemansyntiä 24:ssä muropakkauksessa. Choice is yours on teos, jossa Kellog's Cornflakes- muropaketeista tutulla kukolla on kaksi vaihtoehtoa, joiden väliltä se pohtii valintaansa. 

Leinosen näyttely on mielenkiintoinen ja teoksia on helppo lähestyä. Erityisesti teokset, joissa on käytetty tuttujen brändien logoja ovat kekseliäitä ja humoristisia, vaikka niiden takana onkin syvällinen sanoma. Leinonen tuo hienosti esiin asiat, joiden tulisi muuttua. Teokset on hyvä tapa saada huomiota herkemmillekkin aiheille, joista usein  vaietaan. 


Jani Leinosen "Tottelemattomuuskoulu" Kiasmassa 31.1.2016 asti.




4 kommenttia: